2010-10-15 13:45:26• hírek • Kárpáti János/MTI

Hátrányos megkülönböztetés

Átfogó intézkedéseket kell hoznia Romániának a terjedő cigányellenesség, a romákat sújtó hátrányos megkülönböztetés visszaszorítása érdekében - állapította meg pénteki nyilatkozatában Thomas Hammarberg, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa, miután háromnapos látogatást tett Romániában.

"A szükséges jogi intézményi keretek adottak, de a politikai közbeszédben és a médiában még mindig nagy gondot jelentenek a romaellenes indulatok" - összegezte tapasztalatait a strasbourgi székhelyű európai intézmény emberi jogi biztosa. Szerinte továbbra is erősek a lakosság nagy részében az előítéletek a romákkal szemben, és ez hátrányosan befolyásolja életüket.
Hammarberg úgy véli: ahelyett, hogy arról folytatnak vitákat, milyen szóval jelöljék a roma lakosságot, inkább a romák történelméről kellene felvilágosítani a közvéleményt.

"A szolgaság, amelyben tartották őket évszázadokig, tömeges deportálásuk és kiirtásuk a második világháború alatt, valamint erőltetett asszimilálásuk a kommunista időszakban, mindez alávetett helyzetbe juttatta őket, aminek a következményeitől máig szenvednek" - írta nyilatkozatában az ET-biztos.

Thomas Hammarberg felhívta a figyelmet arra, hogy a helyi önkormányzatok és a nem kormányzati szervezetek kulcsszerepet játszhatnának a romák társadalmi befogadtatásában, ám jelenleg bürokratikus akadályok miatt nem jutnak hozzá megfelelő mértékben az ezt szolgáló uniós alapokhoz. A helyi hatóságoknak kellene tevékenyen és hatékonyan fellépniük a romák hátrányos oktatási, foglalkoztatási, egészségügyi ellátási, valamint lakhatási helyzetének javítása érdekében - vélekedett.


Hátrányosan különböztetik meg a romákat
Hátrányosan különböztetik meg a romákat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: